Posted in Evas testkök, familj, vardag

Sorterar

IMG_20170114_142119_560.jpg

Noterade häromdagen att utanför Prisma har dykt upp en container var man kan lämna plastförpackningar. Ahaa, tänkte jag. Äntligen! För jag har alltid stått med den tomma shampoförpackningen och funderat om det verkligen inte finns ett andra liv för den. Jag menar, så fina som vissa flaskor är, så visst är det löjligt att slösa så mycket material och energi på något som ändå kommer att slängas bort.

Hos oss har vi en bred linje av insamlingar redan nu. Vi sorterar papper, glas, metall och paff  vid sidan av “den normala sopsorteringen”som görs i svarta och vita påsar. Svarta påsen för bioavfallet och vita för allt det där andra. Typ. Men nu är det alltså plast som står näst i tur. Jag kan helt enkelt inte låta bli. Jag bara måste få testa vad som händer om jag också tar bort plastavfallet ur den vita soppåsen. Vad blir kvar?

Nu tycker säkert någon att hur”bra” är det för miljön att köra omkring med bil för att lämna sitt avfall på olika ekopunkter? I vårt fall har den biten ingen betydelse.  Jag menar, jag kör ju redan nu vårt paff till Prisma på samma gång  jag åker dit och handlar mat. Maten behöver jag så på samma gång kan jag alltid ta med mig lite av skräpet maten producerar.

Ska bli riktigt intressant att se hur mitt projekt utvecklas. Kan bara berätta att jag redan ikväll har samlat ihop till en liten påse med plast. Ni vet de där små irriterande plastpåsarna man får på apoteket och andra specialaffärer. Påsar som är så små att man inte ens kan använda dem till att sätta sopor i. Härmed har de fått en ny uppgift hos oss. De får det ärefyllda uppdraget att blir till små plastinsamlingspaket.

Det får bli ett “to be continued” här också. 🙂

 

Advertisements

2 thoughts on “Sorterar

  1. Lycka till! Heja, heja, får man bara säga! Sopsorteringen i svart och vitt började just när jag flyttade, så ännu har jag svårt att förstå mig på den när jag är hemma på besök! Hos oss har vi 2 skräpkärl i garaget. Ett för de vanliga soporna och ett för allt som skall återvinnas som te.x shampoflaskor, plastpåsar, paff, papper, glas etc. De vanliga soporna hämtas varje vecka av sopbilen och återvinningsbilen hämtar det andra varannan vecka. Lyxigt att inte behöva köra allt hit och dit. Det har undersökts och kommit fram till i detta landet att folk helt enkelt sorterar bättre och mera om de inte behöver föra det någonstans. Lata amerikaner! 😉 Fast detta varierar ju från stat till stat…

    Like

    1. Oj! Vad lyxigt! Vi har nog lång väg dit kvar. Här vill nog ingen betala för en dylik service – eller vad vet jag. De senaste åren är det faktiskt många som har ett eget kärl för returpapper stående på gården. Det händer att jag sneglar längtansfullt på ett sånt kärl, men jag vet att egentligen gör ett sådant kärl ingen skillnad. Vår ekopunkt ligger alldeles intill så dit kan man föra pappret på samma gång man går ut med hunden. Men det gör man inte. Pappersinsamlingen tönmer vi alltid när den är smockfull och väger minst ett ton… Nej, skämt åsido, det som vi däremot kunde ha bättre användning för är ett avfallskärl för all paff vi samlar. Det är en otrolig mängd paff vi samlar in under en vecka. Jag hinner knappt tömma korgen under bänken i hjälpköket innan den är smitfull igen. Så ett sådant kärl skulle sitta högt på önskelistan. Smartaste alternativet skulle vara ett gemensamt paffinsamlingskärl i samband med kvarterets egna ekopunkt, men tydligen är det alldeles för svårt…

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s